dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto ptysiowe

   Ciasto ptysiowe jest ciastem parzonym. Wyrasta ono silnie w czasie pieczenia, a wewnątrz tworzy się przestrzeń, którą nadziewa się. Wyroby z ciasta ptysiowego są delikatne i lekkie. Podawać je należy zaraz po upieczeniu, gdyż potem wilgotnieją i tracą walory smakowe.
 
Składnikami ciasta ptysiowego są: mąka, woda, tłuszcz i jajka.
 
Ciasto ptysiowe przygotowuje się w następujący sposób: wodę zagotować, dodać tłuszcz i sól. Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie postawić naczynie na płycie i ciągle mieszając podgrzewać tak długo, aż ciasto stanie się szkliste i nie pachnie surowizną. Gorącą masę należy włożyć do miski, wbijać jajka i ucierać.

Dobrze utarte ciasto odstawić, po 10 – 15 minutach formować, wyciskając z woreczka przez tutkę lub kładąc łyżką porcje. Ciastka umieszczać w odległości 4 cm od siebie, aby się nie zrastały.
 

Ciasto ptysiowe piec w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 – 270°C. Po zarumienieniu temperaturę piekarnika obniżyć, a wyroby dosuszyć.

 Przepisy na ciasto ptysiowe z kremem: