dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto teściowej

         

(drożdżowe)

     

 

         

 

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 15 dkg drożdży,
  • 5 całych jaj,
 
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka masła,
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego,
  • sól,
  • rodzynki, skórka cytrynowa
  
 
  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozmieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. W misce odpowiedniej wielkości wymieszać mąkę z rozpuszczonym w ciepłym mleku tłuszczem i cukrem, dodać jaja, żółtka i zaczyn. Pozostawić na chwilę, aby ciasto „ruszyło”.

  3. Ciasto wyrabiać ręką, dodając po trochu porcje oleju tak długo, aż zacznie odstawać od miski i od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać skórkę z cytryny, rodzynki – ewentualnie inne dodatki.

  4. Ciasto jest doskonałe np. na babeczki, kulebiaki.
 
     
   
Ogólne uwagi na temat ciasta drożdżowego