dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Cielęcina z jarzynami


 
  • 40 dkg cielęciny bez kości, albo 60 z kością
  • ¼ kg ziemniaków
  • 30 dkg warzyw
  • ¼ kg fasoli szparagowej
  • 10 dkg koncentratu pomidorowego
  • ¼ litra śmietany
  • sól, papryka

 


Mięso opłukać, pokroić albo porąbać (z kością) na kawałki, zalać wrzątkiem, osolić, gotować ok. 20 minut. Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w kostkę lub w talarki. Fasolę opłukać, oczyścić pokroić na kawałki 3 – 4 cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do gotującego się mięsa dodać ziemniaki, warzywa, fasolę i pokrojoną w talarki cebulę. Gdy ziemniaki się ugotują dodać śmietanę, koncentrat, trochę papryki, posolić, ostrożnie wymieszać i jeszcze raz zagotować.