dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Cynadry wołowe duszone

składniki:
  • 60 dkg cynader
  • 10 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 – 3 dkg mąki
  • 2 – 3 łyżki karmelu
  • pieprz, sól
  • 1 kieliszek wina
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
   
              
  1.   Cynadry opłukać, obrać z łoju, nadkrajać, wymoczyć 1 godzinę, obgotować w wodzie. Obgotowane cynadry przekroić wzdłuż, następnie pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, aby je przykryła i nie soląc ich – zagotować, po czym zdjąć szumowiny z powierzchni wywaru.
  2. Cebulę pokroić w talarki, dodać do cynader wraz z tłuszczem ze smażenia i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1½ godziny). 
 
  1.   Pod koniec duszenia oprószyć mąką, dodać pieprz i doprawić sos do średniej gęstości, dodając więcej mąki lub wody. Gdy cynadry są miękkie, zabarwić sos karmelem (Ozór w szarym sosie), wlać do niego kieliszek wina i lekko osolić.
  2.    Podawać w tym samym rondlu, albo na okrągłym półmisku, posypane zieloną pietruszką, z kaszą perłową lub gryczaną.
 
Potrawy z wołowiny duszone można szybko przyrządzać w szybkowarze.