dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Czarna kawa (ziarnista)

             
     
  1.    Kawę zaparzyć w ekspresie do kawy.

  2.    W przypadku, kiedy nie mamy takiego ekspresu należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2– 3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić z ognia, szczelnie przykryć. Po 10 minutach zlewamy napar przez sitko do ogrzanego imbryka lub nagrzanych filiżanek.


  3.    Można również polecić kawę parzoną "po turecku". Zobacz.
 

ekspres do kawy młynek do kawy Kawa po turecku

  1.    Kawę podajemy bardzo gorącą. Kawę naturalną można przyrządzić z domieszką cykorii figowej. Można dodać bitej śmietanki.
 
 
 
Można też czarną kawę przyrządzić inaczej: porcję kawy zalać wrzącą wodą i zaparzyć.