dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

   Na dżemy można używać wszelkich owoców, można przygotować dżem z jednego rodzaju owoców lub mieszając kilka łączonych według smaku. Dżemy przygotowuje się z dodatkiem cukru, licząc na 1 kg owoców 60 – 80 dkg cukru, przy czym część owoców może być rozgotowana lub przetarta, a część w całości.

   Owoce umyć, osączyć przebrać, usunąć szypułki, ogonki itp. (wydrylować).

   

   Połowę owoców, których chcemy użyć na dżem zmiażdżyć, zasypać cukrem i pozostawić na kilka godzin. Gotować na słabym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas wrzucić resztę całych owoców i gotować. W czasie gotowania mieszać. Dżem można uważać za gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie. Ciepły dżem można wkładać do słoików, zawekować.

   Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.