dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Desery, budynie

         

Budyń, uwagi ogólne o przyrządzaniu tych deserów

     
   Budyniami nazywamy desery gotowane w parze.
Składnikami masy budyniowej zależnie od rodzaju budyniu są:
  • żółtka utarte z cukrem, niekiedy z tłuszczem,
  • białka ubite na pianę,
  • suchy dodatek, jak bułka tarta, orzechy, migdały lub
  • inne dodatki, jak ser, moczona bułka.
 
   Sporządzanie budyniów polega na utarciu żółtek z cukrem, ubiciu piany i wymieszaniu żółtek i piany z odpowiednim dodatkiem.forma do budyniu
     
   Budynie gotuje się w zamkniętej formie, lub też w garnku ze szczelną pokrywą. Naczynie do gotowania budyniów należy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułka. Po włożeniu masy budyniowej do naczynia wstawia się je do naczynia z wrzącą wodą sięgającą do ¾ wysokości formy.
 
   Naczynie z wodą nakrywa się. Wodę doprowadza się do wrzenia i gotuje w niej budyń przez około 45 minut. Budynie lekkie, np. z piany, z ciasta ptysiowego podaje się gorące, inne, jak serowy, orzechowy, makowy można podawać też na zimno. Budynie podaje się ze słodkimi sosami lub smażonymi sokami. 
 
             
 
     
  
Zobacz też: Uwagi ogólne o przygotowaniu budyniów (np. z warzyw)