dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Dodatki do zup

 

Ponieważ zupy są podstawowymi potrawami płynnymi, podaje się je często z dodatkami stałymi, które uzupełniają kaloryczną i białkową, a często witaminową wartość zup. Ważny jest dobór dodatków do zup, powinny być one bowiem odpowiednio zestawione pod względem smakowym.

Jako dodatki do zup stosowane są ziemniaki i fasola, jaja surowe i gotowane, kasze rozklejane i zestudzane, kasze sypkie, ciasta gotowane, smażone i pieczone, grzanki z pieczywa pszennego rumienione bez tłuszczu lub z tłuszczem w piekarniku, albo też smażone na tłuszczu po namoczeniu w mleku z jajami.

Do rosołu, zupy rybnej, grzybowej i wiosennej podaje się również pulpety z ryb, z mięsa, z drobiu.

Do zup owocowych oprócz grzanek lub makaronu można podawać bezy lub biszkopty.

 

kucharz