dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Drożdżowe ciasto tradycyjne

 

     

robimy rozczyn:

  1. drożdże rozetrzeć w garnuszku
  2. dodać na 1 dkg drożdży ½ dkg cukru i 3 łyżki ciepłego mleka
  3. w naczyniu pozostawić łyżeczkę, nakryć papierem, wstawić do ciepłej wody
  4. gdy rozczyn urośnie o 100% wyłożyć go łyżeczką do miski z mąką i dodatkami
  5. opłukać mlekiem garnuszek, dodać do ciasta

a teraz ciasto:

  1. przesianą miskę pozostawić w misce do ogrzania
  2. zarobić rozczyn z drożdży
  3. stopić tłuszcz, przygotować przyprawy, zagrzać mleko
  4. wszystkie składniki ciasta mają być ciepłe, ale nie gorące
  5. utrzeć żółtka z cukrem, dodać do mąki żółtka, przyprawy, wyrośnięty rozczyn, zarobić ciasto, dolewając ciepłe mleko. Ilość mleka nie jest ściśle oznaczona. Ciasto z bardzo suchej mąki musi być zarobione większą ilością mleka
  6. gdy wszystkie składniki połączą się, wlewać powoli ciepły tłuszcz, wyrabiać ciasto ręką lub łyżką tak długo, aż:
    1. odstanie od ręki, lub łyżki
    2. ma na powierzchni pęcherzyki
    3. stanie się elastyczne i gładkie
  7. gdy ciasto jest wyrobione, wymieszać z rodzynkami, wygładzić je, obrać z boków miski, naczynie z ciastem nakryć czystym kawałkiem płótna
  8. ciasto w misce wstawić do większego naczyniaz ciepłą wodą do wyrośnięcia, postawić na stole, nie podgrzewać wody nadmiernie, aby ciasto nie zaparzyło się.
  9. w czasie wyrastania przygotować formy do pieczenia
  10. czyste formy ogrzać, posmarować, najlepiej masłem, gdy cała powierzchnia lśni, oprószyć formę mąką
  11. gdy ciasto zwiększy objętość o 100% ukształtować zgodnie z przepisem, lub włożyć do posmarowanych blach
  12. postawić do powtórnego wyrośnięcia, gdy podrośnie, posmarować jajem, tłuszczem lub wodą z cukrem, wstawić do gorącego piekarnika; piec:
    1. drobne kawałki 25 – 30 minut
    2. małe babki 30 – 45 minut
    3. duże kawałki 1 – 1 ¼ godziny
  13. po wyjęciu z pieca ciasto pokroić i podważyć cienkim nożem, Przykryć ścierką, odwrócić nad stołem (tak, aby ciasto opadło na ścierkę, a nie uderzyło o stół), wyłożyć, oprzeć o brzeg stolnicy, studzić powoli, zmieniając położenie ciasta

Ciasto posypać cukrem z wanilią, dopóki gorące, albo polukrować ostygnięte. Podawać nazajutrz.