dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Farsz makowy

         

świąteczny przepis staropolski

     
           

 

     
  • 40 dkg maku,
  • 1 l mleka,
  • 15 dkg masła,
  • ¾ szklanki miodu naturalnego,
  • 1 laska wanilii,
  • 10 dkg migdałów lub orzechów,
 
  • 15 dkg rodzynek,
  • 15 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3—4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kieliszek rumu lub koniaku,
     
                    Podane w przepisie ilości składników zostały przeliczone na współczesne jednostki. 
  1.   40 dkg uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu (na płytce azbestowej lub na żeliwnej) przez ½ godziny. Osączony na sitku mak należy zemleć w maszynce (użyć sitka o małych oczkach) 3—4 razy.
     
  2.   W rondlu żeliwnym rozpuszczamy 15 dkg masła, ¾ szklanki pszczelego miodu, dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii, 10 dkg niezbyt drobno posiekanych migdałów (lub orzechów), 15 dkg rodzynek, ½ filiżanki pokrajanej drobno, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 15 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).
     
  3.   Do nieco ochłodzonej masy dodajemy 3—4 żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku. Farsz jest gotowy. Jeszcze letni nakładamy na ciasto.
     
  4.   Przyrządzenie tego znakomitego farszu jest pracochłonne i kosztowne, ale przecież Boże Narodzenie obchodzimy tylko raz w roku!