dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Filet z kurczaka lub kury sauté

           

 

piersi z kurczaka

 

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub kury,
  • 6—8 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg masła,
 
  • 3—4 dkg mąki,
  • sól, pieprz do smaku
  1. Piersi z kurczaka umyć, ściągnąć skórę, rozciąć piersi wzdłuż mostka, razem z kością obojczykową, oddzielić mięso od kości żebrowych.


  2. Filety oczyścić z błon i ścięgien, odciąć gruby koniec kości skrzydłowej, rozbić mięso tłuczkiem zwilżonym wodą, albo rozbijać włożone do torebki foliowe nadając mu kształt wydłużonego liścia, posypać mąką z przyprawami. Usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.


  3. Po usmażeniu zlać tłuszcz, dodać masło, roztopić. Podawać z frytkami, kalafiorem, fasolką szparagową, pomidorami lub mizerią.