dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Filety z dorsza lub karmazyna z wody (potrawa szybka)

 
     

składniki:

  • 60 dkg filetów rybnych
  • 5 dkg cebuli
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 1 liść bobkowy
  • 5 dkg masła
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
  • ocet, sól, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela
     
              
     

   Filety odmrozić, oskrobać (ogolić) od strony skóry, której nie zdejmować, opłukać, odcisnąć z wody i podzielić na porcje.

   Cebulę obrać, pokroić w talarki, zalać ¾ l zimnej wody i zagotować. Do ciepłego wywaru z cebulą włożyć przygotowane porcje ryby układając je w jednej warstwie skórą ku górze i na bardzo małym ogniu gotować 12 – 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokruszoną kostkę przyprawy do zup, liść laurowy, rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela, wlać łyżkę octu i wywar osolić.

 

   Ugotowaną rybę pozostawić w wywarze pod przykryciem jeszcze przez kilkanaście minut na brzegu płyty kuchennej, a następnie wyłożyć ostrożnie na ogrzany półmisek, układając kawałki ryby w jednej warstwie skórą do góry i polać kilkoma łyżkami wywaru oraz posypać siekaną zieloną pietruszką.

   Masło stopić nie rumieniąc go, podać oddzielnie w sosjerce albo polać nim rybę na półmisku.


Podawać z ziemniakami z wody i tartym chrzanem.