dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Flaczki cielęce (krezki)

 
     

składniki:

  • 1 ½ kg flaczków cielęcych
  • ½ litra wywaru z flaczków
  • ¼ kg włoszczyzny bez kapusty
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg mąki
  • majeranek
  • sól, pieprz
     
   


  1. Flaczki bardzo starannie umyć rękami, opłukać wielokrotnie zmieniając wodę, zalać wrzącą wodą, obgotować je i odcedzić. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zalać litrem wody, zagotować.
  2. flaki cielęceDo wrzącego wywaru włożyć flaczki, powoli ugotować je (gotują się łatwo), odcedzić, pokroić w drobne paski.
  3. Z masła i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z flaczków, wlać do flaczków, dodać soli, majeranku, pieprzu do smaku, włożyć pokrojoną włoszczyznę, całość wymieszać, zagotować.
     
  4. Podawać z ziemniakami, knedlami ziemniaczanymi, kluseczkami kładzionymi.