dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Flaczki z gęsich żołądków

         

 

     

 

         

 

     
  • 80 dkg gęsich żołądków,
  • 30 dkg włoszczyzny bez kapusty,
  • 10 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
 
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • liść laurowy, przyprawa do zup,
  • imbir, majeranek, gałka muszkatołowa
       
 
  1.  Oczyszczone żołądki umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na małym ogniu pod przykryciem, wyjąć, pokroić w paseczki.

  2.  Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wywarem z żołądków, ugotować.

  3.  Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z warzywami i żołądkami, jeszcze chwilę pogotować i doprawić.