dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Flaki jarskie  
  • 40 dkg warzyw:
    • groszek
    • seler
    • marchew
    • pory
    • fasolka szparagowa
    • kalafior
  • 2 dkg tłuszczu
  • 2 dkg maki
  • ¼ l śmietany
  • wywar
  • pieprz, sól, majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dkg sera tylżyckiego
  • 1 łyżka siekanej pietruszki

ciasto:

  • 1 jajo
  • ⅛ l mleka
  • ⅛ l wody
  • 10 dkg mąki
  • sól
  • skórka słoniny do smarowania patelni
     
              
     

   Wyłuskany groszek opłukać, marchew, seler wyszorować szczotką, opłukać, pokroić w paseczki, fasolę obraną z włókien i kalafior opłukać fasolę pokrajać w paseczki, kalafior podzielić na małe kawałki, wszystkie warzywa ugotować w małej ilości wody. Przyrządzić białą zasmażkę z mąki z tłuszczem, rozprowadzić zimnym wywarem z gotowanych warzyw, zagotować, osolić, połączyć ze śmietaną, wymieszać z jarzynami i zieleniną, przyprawić do smaku pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową.

 

   Usmażyć naleśniki (Naleśniki bez piany), pokroić na makaron szerokości ½ cm, dodać jarzyny, starannie wymieszać, podgrzać na ogniu, wyłożyć na salaterkę, posypać grubo tartym serem.

   Zamiast naleśników można dać zwykły makaron. Do flaków jarskich można również dodać pulpety z kaszy krakowskiej (patrz „flaczki cielęce”). Flaki jarskie można zapiec w piekarniku, posypując z wierzchu tartym serem tylżyckim lub szwajcarskim.