Flaki starannie oczyścić nożem, wypłukać kilka razy w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką i znowu płukać 2 – 3 razy. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.
Włoszczyznę umyć, opłukać. Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować wywar, ½ litra wywaru odlać, na pozostały wywar włożyć flaki, gotować do miękkości, dodając pod koniec resztę włoszczyzny. Flaki gotuje się około 4 godzin.
Resztę włoszczyzny pokroić w słomkę, włożyć na stopiony tłuszcz, dodać 1/8 litra wywaru i udusić pod przykryciem do miękkości, 3 dkg tłuszczu stopić, dodać zrumienioną na jasnozłoty kolor mąkę, zmieszać, rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować.
|
Miękkie flaki odstawić z płyty, ostudzić w wywarze, po czym wyjąć, pokroić w jak najcieńsze paski, włożyć do sosu, dodać jarzyny, doprowadzić całość do konsystencji gęstej zupy, osolić, przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową.
Podawać w wazie. Oddzielnie podać tarty ser, paprykę, zmielony imbir, majeranek.
|