dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Forszmak dragomirowski

         

         

     
  • 20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanego
  • 10 dkg wędliny
  • 20 dkg ogórków kwaszonych
  • 3 dkg tartej bułki
  • 5 dkg boczku wędzonego
  • 5 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cebuli
 
  • 30 dkg ziemniaków
  • 8 dkg koncentratu pomidorowego
  • 4 dkg mąki
  • 5 dkg sera tartego tylżyckiego lub innego
  • ⅛ l śmietany
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • papryka, sól
               
     
  Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w dość grube talarki, które podzielić na połówki. Ogórki kwaszone pokroić w cienkie talarki (jeżeli mają grubą skórkę – obrać je). Mięso, boczek i wędlinę pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do niej plasterki tłuszczu i nie rumieniąc wytopić z nich tłuszcz.
 
  W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian wszystkie składniki. Polać je tłuszczem z wytopionym boczkiem i z cebulą.  Dodać wymieszaną z koncentratem pomidorowym i mąką śmietanę, dodać sporo papryki, osolić, wlać do rondla. Wymieszać,  posypać z wierzchu tartym serem zmieszanym z tartą bułka i zapiec w gorącym piecu. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną.