dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Galareta z nóżek wieprzowych

         
       
składniki:
  • ¾ kg nóżek wieprzowych
  • ¼ kg chudej wieprzowiny bez kości
  • 15 dkg włoszczyzny (marchew, cebula, pietruszka, seler)
 
  •  1 – 2 liście bobkowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól
       
   
galareta z nóżek  zastudzona w naczyniu galareta z nóżek: porcja potrawy galareta z nóżek porcja śniadaniowa

 

              
     
  1.   listki Przerąbane nóżki, opłukane mięso i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy zalać zimną wodą. Gotować powoli przez cztery godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania osolić.

  2.   listki Odcedzić wywar. Obrać mięso od kości, pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, zagotować, odcedzić. Wywar przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą.
 
  1.   listki Dno foremki przybrać marchewką pokrojoną karbowanym nożykiem, włożyć pokrojone mięso, zalać wywarem i ostudzić do skrzepnięcia.

  2.   listki Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć ją do formy na okrągły półmisek przybrany sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki.

  3.   listki Pokroić na porcje. Pokropić octem lub sokiem z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem.
     

listkiZestudzoną galaretę można podawać również w małych foremkach porcjowych. Po wyłożeniu z foremek ułożyć na półmisku na liściach sałaty.