dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Galaretka z jabłek

 
     
 
  • 1 litr soku z jabłek
  • 70 dkg cukru
 
 

 

 
              
     
   Na galaretkę przeznaczamy spady z jabłek zimowych lub gorsze odmiany kwaśnych jabłek. Jabłka umyć, usunąć ogonki, części nadpsute, pokroić wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. Zalać wodą do przykrycia jabłek, i rozgotować (około 20 minut). Odcisnąć sok z jabłek, zmierzyć jego objętość. Odważyć cukier, biorąc na 1 litr soku 70 dkg cukru.
 

   Gotować sok bez cukru przez 15 – 20 minut, następnie dodać cukier i dalej gotować często mieszając. W czasie gotowania zbierać pianę gromadzącą się na powierzchni. Galaretka jest gotowa, gdy kropla zagęszczonego soku przeniesiona na zimny spodek ścina się. Gorącą galaretkę wlewać do słoików.

   Zawekować słoiki. Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.