dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Golonka peklowana gotowana

         

 

     

 

         

 

składniki:

 

 
  • 1,40 – 1,60 kg golonki
  • 20 dkg włoszczyzny bez kapusty
 
     
      
 
  1.   Golonkę, o ile trzeba opalić, oskrobać, dokładnie opłukać, zapeklować, wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw, opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować powoli do miękkości. Gdyby rosół był za słony, odlać część płynu, dolać wrzącej wody. Gdy mięso jest prawie miękkie włożyć oczyszczone, opłukane warzywa i dogotować.

  2.   Mięso odcedzić, ułożyć w całości na rozgrzanym półmisku. Podawać bardzo gorące z grochem purée, chrzanem z octem. W taki sam sposób gotuje się kark, żeberka, głowiznę peklowaną, które podawać pokrojone po ugotowaniu, z dodatkami, jak do golonki.