dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Gruszki w occie z małą ilością cukru


    składniki:
    • 1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek
    • ½ l octu 6%
    • 20 dkg cukru
    • kilka goździków
    • kawałek cynamonu

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki należy zanurzyć w zakwaszonej wodzie, biorąc na 1 l wody ½ dkg kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę kwasu mlekowego, albo 2 łyżki octu. Zagotować ½ l wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować.

Do wrzącego płynu włożyć gruszki (uprzednio osączyć je na sicie) i gotować powoli, aż owoce staną się szkliste.

Owoce pozostawić w płynie do ostygnięcia, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Następnego dnia zlać płyn, zagotować i ostudzić. Gruszki ułożyć w w słoju, lub w garnku kamiennym i zalać wystudzonym płynem.

Naczynie z przetworem zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem. Słoik można zakręcić zakrętką i zawekować próżniowo.

Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.