gruszki w occie z małą ilością cukru
Gruszki w occie z małą ilością cukru
- 1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek
- ½ l octu 6%
- 20 dkg cukru
- kilka goździków
- kawałek cynamonu
składniki: |
|
|
Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić i wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki należy zanurzyć w zakwaszonej wodzie, biorąc na 1 l wody ½ dkg kwasku cytrynowego lub 1 łyżkę kwasu mlekowego, albo 2 łyżki octu. Zagotować ½ l wody, dodać ocet, cukier, przyprawy i zagotować. Do wrzącego płynu włożyć gruszki (uprzednio osączyć je na sicie) i gotować powoli, aż owoce staną się szkliste. |
Owoce pozostawić w płynie do ostygnięcia, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Następnego dnia zlać płyn, zagotować i ostudzić. Gruszki ułożyć w w słoju, lub w garnku kamiennym i zalać wystudzonym płynem. Naczynie z przetworem zakleić celofanem, lub obwiązać pergaminem. Słoik można zakręcić zakrętką i zawekować próżniowo. |
Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu. |