dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Grzanki z szynką

         

 

     
  • ½ długiej bułki (kanapkowej)
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 20 dkg szynki
  • 3 dkg sera tylżyckiego
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • sól, zielona pietruszka
 
  1. Bułkę z poprzedniego dnia okroić ze skórki, pokroić na kromki o grubości 1 cm, posmarować cienko masłem lub margaryną dwóch stron. Szynkę posiekać lub przepuścić przez maszynką, utrzeć z tartym serem. Połączyć z taką ilością śmietany, aby masa była gęsta. Osolić do smaku. Smarować kromki masą z jednej strony dosyć grubo. Wstawić do gorącego piekarnika na około 10 minut.
  2. Grzanki można przygotować inaczej: posiekaną szynkę wymieszać ze śmietaną, ułożyć na grzankach, pokryć gęstym sosem chrzanowym i zapiec jak wyżej. Podawać na gorąco na półmisku przybranym gałązkami zielonej pietruszki lub listkami sałaty jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
     
Zamiast szynki można dodać kiełbasę szynkową, serdelową lub inną (nie suchą).