dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Grzanki z wątróbką

         

 

     
  • ½ długiej bułki (kanapkowej),
  • 4 dkg masła lub margaryny,
  • ¼ kg wątroby cielęcej
  • 6 dkg słoniny,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3 dkg sera tylżyckiego,
  • sól, pieprz,
  • zielona pietruszka,
 
Wątróbkę opłukać, zdjąć błonkę, pokroić w cienkie plastry ze słoniną, dodać obraną cebulę pokrojoną w krążki. Włożyć do rondelka, dodać 2 – 3 łyżki wody, dusić 10 – 15 minut, stale skrapiając wodą, aby tłuszcz ze słoniny nie wytopił się. Posiekać wszystko na jednolitą masę, dodać sól i pieprz. Przygotować grzanki jak w przepisie na grzanki z szynką. Kłaść na kromki grubą warstwę masy.
 
Po wierzchy posypać tartym serem, ułożyć na blasze, włożyć do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać gorące na półmisku przybranym zieleniną jako przekąskę.