dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zupa grzybowa

 
 składniki:
  • ½ kg mięsa z kością
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 3 dkg grzybów suszonych
  • 1 ¼ wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Zupa grzybowa
 
 
Grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godzin, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, powoli gotować. Gdy mięso jest na wpół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieleninę. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów