dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kiszone grzyby surowe

Składniki:

  • 3 kg rydzów, borowików lub opieńków,
  • 12 dkg soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren angielskiego. ziela

 

Umyć grzyby, przebrać je, skrócić trzony, osuszyć. Ułożyć w słoju lub w garnku kamiennym warstwami, przekładając przyprawami i przesypując solą. Przycisnąć płaskim talerzykiem tub szklaną pokrywką i mocno obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce, aby grzyby pokryły się sokiem.
Po kilku dniach, jeżeli soku jest zbyt mało należy przygotować niedużą ilość osolonej wody (3 dkg soli na 1 l wody) i zalać nią grzyby. Jeśli pokaże się pleśń, starannie ją zdjąć i nie dopuszczać do zapleśnienia, gdyż wtedy grzyby mogą być powodem zatruć pokarmowych.