dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Gulasz po węgiersku

 
     
 składniki:
  • 80 dkg mięsa z kością (łopatka, pręga, krzyżowa dolna)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 10 dkg cebuli
  • ½ łyżeczki papryki
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól
 

 

 
              
     
   Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, licząc po 6 – 8 kawałków na porcję, osolić, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron.  

   Przełożyć do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Koncentrat pomidorowy przesmażyć z papryką na 2 dkg tłuszczu, rozrzedzić wodą, wlać do mięsa i dusić razem kilka minut.

   Podawać na okrągłym talerzu z kładzionymi kluskami lub ziemniakami.

   Oddzielnie podać surówkę z warzyw.