dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Gulasz węgierski „z kotła”

     
 
  • 60 dkg mięsa wołowego bez kości
  • 6 dkg tłuszczu
  • 15 dkg cebuli
  • 2 dkg papryki ostrej i słodkiej w proszku
  • 15 dkg papryki słodkiej (owoc)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dkg pomidorów lub 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • kluski kładzione
  • majeranek
  • kminek
  • sól
     
               
     

  Mięso opłukać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do dużego rondla. Dodać tłuszcz, obraną, drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solę, paprykę w proszku, szczyptę kminku i majeranku, osolić, dokładnie wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem.

 

  W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać wodę. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, paprykę w strąkach umyć, odciąć łodygi, usunąć pestki, umyć pomidory. .

 

  Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać paprykę pokrojoną w paski, pomidory podzielone na cząstki, i ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, dolać tyle wody, aby zakryła gotującą się w rondlu potrawę. Gdy ziemniaki i mięso są miękkie wymieszać ugotowany gulasz z oddzielnie ugotowanymi kluskami, przyrządzonymi według przepisu „Kluski kładzione”.

 

  Gulasz podawać w rondlu, w którym się gotował