dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Jagodzianki

 

zaczyn:

  • 6 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki

nadzienie:

  • 30 dkg czarnych jagód
  • 5 łyżek cukru

ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 15 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • 10 dkg masła lub margaryny

do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • do posmarowania blachy masło lub margaryna
     
     

  Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, rozmieszać z mlekiem i wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

  Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać ubite na parze i ostudzone żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zaczyn i mleko, dodać szczyptę soli. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, wówczas wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

 

  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami. Szklanką wycinać kółka, nakładać na nie jagody wymieszane z cukrem i szczelnie zalepiać, formując bułeczki.

             

jagodziankiBardziej ekonomiczne, bez pozostawiania ścinków ciasta jest wytoczenie wałka, z którego odcinamy kawałki, rozklepuje się każdy na placuszek, i nakłada nadzienie. Aby ciasto nie kleiło się do rąk smarujemy je stopionym tłuszczem.

 

  Bułeczki przenieść na blachę cienko posmarowaną tłuszczem, przykryć je ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

 

  Wstawić do letniego piekarnika (120°C), potem podnieść temperaturę do 180°C, piec przez 40 minut.