dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Jajka - domowe przechowywanie, przetwarzanie

 

  1. Wiele zwierząt składa jaja. Owady, raki, ryby, żaby, węże, wszystkie ptaki – ale kiedy w tym miejscu widzimy hasło jaja – każdy człowiek wie, że chodzi o jaja kurze. W gospodarstwach domowych są jeszcze inne ptaki, która składają jaja. Zastosowanie tych jaj jest jednak znacznie mniejsze. Nikt nie hoduje dla jajek indyczek, gęsi czy kaczek, choć czasem korzystamy sporadycznie z ich jajek. Składają one znacznie mniej jaj niż kury i przede wszystkim dlatego ich hodowla dla jajek jest nieopłacalna. Jajko kurze waży ok. 50 – 55 g, Bywają bardzo małe – ok. 45 g, a największe do 70 g.
  2. Wszystkie produkty zawierające dużo wody i białka, a więc i jajka psują się łatwo. Jajko składa zię z z grubsza mówiąc z żółtka, białka i zewnętrznej, wapiennej skorupki. Tuż pod nią znajduje się błona oddzielająca skorupkę od białka. Skorupka i błona chronią wnętrze jajka przed dostępem bakterii. Pozwalają one jednak na wymianę powietrza.
  3. Struktura skorupki jest porowata. Pod powierzchnię skorupki tworzy się „komora powietrzna”. Podczas przechowywania jajka komora ta powiększa się wskutek wysychania jajka. W świeżym jajku jest ona prawie niewidoczna. Jeśli ta komora jest duża, oznacza to, że jajo jest już wyschnięte.
  1. W takim jajku białko nie jest już lepkie i spoiste, a staje się bardziej wodniste, dlatego coraz mniej się rozciąga i coraz trudniej go ubić na pianę. Żółtko również staje się wodniste, gdyż przenika doń część wody z białka. W końcu przechodzi jej tyle, że pęka cienka błonka otaczająca żółtko i miesza się ono z białkiem.

Świeże jajko można rozpoznać:


 

Wygląd zewnętrzny.
Jajko świeże ma skorupkę czystą, gładką, bez plam, nieco lśniącą i lekko różowo prześwitującą. Aby sprawdzić, czy jajko może być przeznaczone do dłuższego przechowywania należy takie jajko stuknąć lekko z drugim, słuchając jaki wydają dźwięk. Daje to możliwość sprawdzenia, czy jajko nie ma drobnych niewidocznych dla oka pęknięć. Popękana skorupka wydaje głuchy dźwięk. Takie jajko powinno być szybko użyte, gdyż psuje się szybko.