dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa jarzynowa

   

Składniki:

  1. 1 ¼ litra wody
  2. 60 dkg warzyw (kapusta włoska, kalafior, groszek zielony lub fasolka zielona, marchew, pory, seler, kalarepa, ziemniaki)
  3. 4 dkg tłuszczu
  4. 3 dkg mąki
  5. ½ łyżki siekanego siekanego koperku
  6. ½ łyżki siekanej zielonej pietruszki
  7. sól

Kapustę włoską poszatkować, groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Wszystkie warzywa zalać wrząca wodą, osolić, ugotować pod przykryciem. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować. Dodać koperek i siekaną pietruszkę. Zupę jarzynową można przyrządzać na wywarze z kości.