dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

     

KANAPKI      

     
 
 

Kanapki á la Aurora

 

12 kromek bułki paryskiej,
2—3 łyżki masła,
¼ kg wędzonej ryby bez skóry i ości,
 
2 łyżki ketchupu,
1 jajo gotowane,
natka pietruszki.
       
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Rybę rozdrobnić lub zmielić, połączyć (zmiksować) z ketchupem i z posiekaną natką pietruszki.
  3. Otrzymaną pastą rybną posmarować kromki, po wierzchu udekorować cząstkami jaja, podawać od razu.
 

Kanapki po bosmańsku I

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 2 filety śledziowe,
  • 1 jajo gotowane na twardo,
 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 świeży ogórek,
  • pieprz, sól.
       
  1. Posmarować masłem kromki bułki.
  2. Filety drobno posiekać lub zmielić razem z jajkiem, wymieszać z koncentratem pomidorowym i szczypiorkiem, doprawić.
  3. Posmarować przygotowane kromki, po wierzchu udekorować plasterkami świeżego ogórka, posolić.
 

Kanapki po bosmańsku II

         

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 2 filety śledziowe,
  • 1—2 cebule,
  • 1—2 pomidory,
  • natka pietruszki,
  • pieprz, sól.
       
 w górę strony
  1. Kromki bułki posmarować masłem, położyć na nich kawałki filetów śledziowych.
  2. Przykryć je bardzo cienkimi plastrami cebuli i cząstkami pomidorów, posypać pieprzem i solą, udekorować natką pietruszki.
 

Kanapki po bułgarsku

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 2 strąki czerwonej papryki, 
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 orzechy włoskie bez łupin,
  • sól, pieprz.
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Paprykę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, położyć na kromki, udekorować majonezem i posiekanymi orzechami.
  3. Posypać solą i pieprzem.

Kanapki po góralsku

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 20 dkg bryndzy owczej,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 jajo ugotowane na twardo.
       
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Utrzeć bryndzę z koncentratem pomidorowym i ze śmietaną, posmarować nimi kromki, udekorować kromki ogórkiem i cząstkami jaja.

Kanapki po wenecku

         

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 12 plasterków świeżego ogórka,
  • 10 dkg twarogowego sera,
  • 1 łyżka śmietany,
  • koperek,
  • wiśnie lub śliwki do dekoracji,
  • sól, pieprz.
       
 w górę strony
  1. Kromki bułki posmarować masłem, położyć na nie plasterki ogórków.
  2. Utrzeć twarożek ze śmietaną, połączyć z posiekanym koperkiem, doprawić, nałożyć na ogórki, udekorować owocami.

Kanapki po wrocławsku

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki groszku konserwowego,
  • kawałki papryki konserwowej.
       
Kromki bułki posmarować masłem, potem majonezem, nałożyć groszek, odekorować papryką.

Kanapki Wawel

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 1 puszka sardynek lub szprotek,
  • 2—3 łyżki ketchupu,
  • 2 pomidory,
  • 6—8 dkg twardego sera,
  • sól, pieprz
       
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Sardynki lub szprotki przepołowić wzdłuż i usunąć ości, rozłożyć na przygotowanych bułkach.
  3. Skropić ketchupem, położyć cząstki pomidorów, posypać przyprawami i startym serem.
  4. Podawać od razu.

Kanapki z boczkiem

         

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 12 plasterków wędzonego boczku,
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka śmietany,
  • sól, cukier, kwas mlekowy,
  • 2—3 strąki papryki konserwowej.
       
 w górę strony
  1. Na rozgrzanej patelni podsmażyć plasterki boczku z obu stron, ułożyć je na posmarowanych kromkach bułki, posmarować doprawionym chrzanem wymieszanym ze śmietaną.
  2. Udekorować papryką i podawać od razu.

Kanapki z grzybami

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 5 świeżych grzybów (prawdziwki, koźlaki, maślaki itp.),
  • 1 cebula, tłuszcz,
  • ½ łyżeczki mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
       
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno, podsmażyć, dodać grzyby, dusić do miękkości.
  4. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, połączyć ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki, zagotować i doprawić.
  5. Położyć na grzanki podsmażone na patelni lub upieczone w tosterze i od razu podawać.

Kanapki z jajkiem

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 2—3 jaja ugotowane na twardo,
  • 1—2 pomidor,
  • 3—4 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
       

Kromki bułki posmarować masłem, położyć cząski jajek i pomidorów, udekorować majonezem i natką pietruszki, posypać przyprawami.

 

Kanapki z kiełbasą

         

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 20 dkg kiełbasy,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • natka pietruszki.
       
 w górę strony

Kromki bułki posmarować masłem, położyć plasterki kiełbasy. Potem udekorować po wierzchu plasterkami ogórków, majonezem i natką pietruszki.

Kanapki z pasztetem

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • 1 puszka pasztetu,
  • 2 pomidory,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • natka pietruszki.
       
Kromki bułki posmarować masłem, potem pasztetem, udekorować cząstkami pomidorów oraz plasterkami ogórków i natką pietruszki.

Kanapki z twarożkiem

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • ¼ kg sera twarogowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1—2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebuli,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 jajo gotowane
  • sól
       
  1. Kromki bułki posmarować masłem.
  2. Twarożek zemleć, rozetrzeć, połączyć ze śmietaną i szczypiorkiem, doprawić.
  3. Położyć na posmarowane kromki bułki, udekorować cząstkami jaja i plasterkami rzodkiewek.

Kanapki żaglarskie

         

 

  • 12 kromek bułki paryskiej,
  • 2—3 łyżki masła,
  • kilka rzodkiewek, szczypiorek,
  • 4—5 łyżek majonezu,
  • sól, pieprz.
       
 w górę strony
  1. Posmarować masłem kromki bułki.
  2. Oczyścić i opłukać rzodkiewki, zetrzeć je na tarce, połączyć z posiekanym szczypiorkiem i majonezem, doprawić.
  3. Następnie położyć na kanapki i zaraz podawać.