dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniaczki krucho—drożdżowe

         

 

     

 

Kapuśniaczki drożdżowe

 

         

 

ciasto:   nadzienie:
     
  • ½ kg mąki,
  • 1 dkg drożdży,
  • 1 jajko,
  • szklanki mleka,
  • 2—3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 15 dkg margaryny lub masła,
  • sól, łyżka cukry,
  • gałka muszkatołowa.
 
    • ½ kg kwaszonej kapusty,
    • 1 cebula,
    • 4 dkg masła lub margaryny,
    • 10 dkg pieczarek,
    • 1 jajko,
    • pieprz.
 
  1.  Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn dołożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, stopiony tłuszcz oraz sól i startą gałkę. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.

  2.  Ugotować w małej ilości wody kwaszoną kapustę, lekko odcisnąć ją na sicie, Posiekać na stolnicy nożem.

  3.  Bardzo drobno pokrajane pieczarki i cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną kapustę, pieprz do smaku. Mieszając zasmażyć. Do zestawionej z ognia kapusty wybić surowe jajko, wymieszać.

  4.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o grubości około 5 cm. Nożem obsypanym mąką pokroić 30 placuszków i rozłożyć je na stolnicy. Na każdym ułożyć porcję nadzienia.

  5.  Lepić pierożki zaciskając brzegi ciasta w ozdobny obręb. Pierożki układać obrębem do góry na lekko natłuszczonej blasze i posypanej mąką. Przed wstawieniem do pieca kapuśniaczki posmarować lekko spienionym białkiem.

  6.  Kapuśniaczki można upiec nawet w przeddzień, a na krótko przed podaniem wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika do odgrzania.