dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak po kapucyńsku

         

 

     

 

         

 

  • 1 ½ l wody,
  • ¼ – ½ główki kapusty białej,
  • 3 cienkie parówki,
  • ⅔ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • szyjki rakowe z około 10 raków,
  • 1—2 jaja na twardo,
 
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • papryka mielona,
  • przyprawa do zup
 
  1. listki Opłukaną kapustę pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, ugotować. Pod koniec gotowanie dodać obrane z osłonek parówki, pokrojone w grubą kostkę oraz przyprawy. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, dodać szyjki rakowe, zagotować i doprawić do smaku.
  2. listki Ugotowane na twardo jajka pokroić na cząski, dodać do zupy wraz z posiekanym koperkiem.