dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak polski


kapuśniak
  1. Zagotować, osolić, dodać pieprzu do smaku. Dodać surowy kwas z kapusty. O ile kapuśniak był gotowany z wędzonką pokroić ją w kostkę i włożyć do zupy.
  2. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Składniki:

  • 40 dkg kapusty kiszonej;
  • 20 dkg kości wieprzowych, wędzonki albo kiełbasy;
  • 25 dkg włoszczyzny;
  • 1 ½ litra wody;
  • 5 dkg cebuli;
  • 4 dkg słoniny;
  • 3 dkg mąki;
  • sól, pieprz;
  • liść bobkowy;
  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, podgotować, osolić, dodać opłukaną, oczyszczoną włoszczyznę, przyprawy, dogotować.
  2. Kapustę pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, przykryć. Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
  3. Dogotować pod przykryciem, połączyć z przecedzonym wywarem, podprawić zasmażką złotą przyrządzoną na słoninie z cebuli i mąki.