dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak z włoskiej kapusty

 

  • 1½ l wody,
  • ½ główki włoskiej kapusty,
  • 2—3 kwaśne jabłka,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 3 cienkie parówki,
  • ⅔ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  1. Opłukać kapustę, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, zagotować.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do kapusty pod koniec gotowania razem z chrzanem, parówkami obranymi z osłonek i pokrojonymi w plasterki.
  3. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z zupą, pogotować przez chwilę, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.