dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapuśniak ze świeżej kapusty

½ kg kapusty cukrowej
¼ kg kości
¼ kg włoszczyzny
1 ½ litra wody
5 dkg koncentratu pomidorowego
5 dkg cebuli
4 dkg tłuszczu
3 dkg mąki
sól, pieprz, cukier
ocet, lub kwasek cytrynowy

  1. Wywar: Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować, posolić, włożyć oczyszczone warzywa, dogotować. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, opłukać, poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną cebulę pokrojoną w plastry, gotować pod przykryciem.
  1.  Po zagotowaniu odkryć na chwilę, zagotować, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i cukrem do smaku. Podawać z chlebem, lub z ziemniakami.
  2.  Kapuśniak można gotować bez kości, wówczas dodać więcej tłuszczu. Smaczny jest również kapuśniak podprawiony śmietaną.