dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Składniki:

  • ½ kg świeżej kapusty cukrowej;
  • 5 dkg cebuli;
  • 10 dkg boczku wędzonego;
  • 20 dkg ziemniaków;
  • 2 l wody;
  • 2 kostki podprawy do zup; 
  • 1 liść bobkowy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka siekanej zieleniny;
  • sól;

Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, poszatkować.

 Obraną cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i wszystkie składniki zalać wrzącą wodą.

 Gotować, aż kapusta będzie prawie miękka. Po zagotowaniu odkryć na 2 – 3 minuty, następnie gotować pod przykryciem.

 Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki lub drobną kostkę i dodać do gotującej się zupy, a gdy ziemniaki są już miękkie, dodać czosnek roztarty z solą – i jeśli trzeba – sól do smaku.

Kapuśniak ze świeżej kapusty

 Przed wydaniem wsypać siekaną zieleninę.