dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapusta cukrowa z pomidorami, zasmażana

         

 

     
     
     
   
     

składniki:
         

 

     
  • 80 dkg kapusty
  • 10 dkg pomidorów
  • 10 dkg kwaśnych jabłek
  • ½ dkg kminku
 
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 5 dkg cebuli
  • sól, cukier, ocet
     
       
 
  1.  Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wody, dodać sól, cukier, tłuszcz - (1 dkg), przykryć. Gdy kapusta się zagotuje, odkryć na chwilę. Dogotować pod przykryciem. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory. Gotować do miękkości.

  2.  Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać razem z tłuszczem, rozprowadzić zimną wodą, zagotować.

  3.  Połączyć z kapustą i pomidorami, mocno podgrzewać, ale nie gotować. Wyłożyć na salaterkę. Podawać do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemniaczanych.