składniki:
|
|
|
|
|
|
-
80 dkg kapusty
-
10 dkg pomidorów
-
10 dkg kwaśnych jabłek
-
½ dkg kminku
|
|
-
4 dkg tłuszczu
-
3 dkg mąki
-
5 dkg cebuli
-
sól, cukier, ocet
|
|
|
|
|
|
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osączyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wody, dodać sól, cukier, tłuszcz - (1 dkg), przykryć. Gdy kapusta się zagotuje, odkryć na chwilę. Dogotować pod przykryciem. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory. Gotować do miękkości.
- Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać razem z tłuszczem, rozprowadzić zimną wodą, zagotować.
- Połączyć z kapustą i pomidorami, mocno podgrzewać, ale nie gotować. Wyłożyć na salaterkę. Podawać do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemniaczanych.
|