dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kapusta czerwona z kiełbaskami

         

 

100g=180kcal
         
składniki:
     
  • 1 główka czerwonej kapusty;
  • 30 dkg cielęcych parówek (drobiowych);
  • 8 frankfurterek;
  • 2 cebule;
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina;
  • 1 szklanka bulionu (z kostki);
 
  • 1 łyżka oleju, 1 łyżka smalcu;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • cukier, pieprz, sól;
       
 
  1. Pokrojoną w plastry cebulę zeszklić na oleju. Kapustę przygotować, włożyć do garnka, wymieszać z cebulą, wlać wino i bulion, dodać przyprawy korzenne, smalec, lekko posolić i gotować pod przykryciem przez ½ godziny, kilkakrotnie mieszając.

  2. Parówki i frankfurterki pokroić na 3—4 cm kawałki (parówek koktajlowych nie trzeba kroić), wrzucić do kapusty, wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.

  3. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą. Podawać z ziemniakami z wody lub z pieczywem.


Danie to można przyrządzić również z czerwonej kiszonej kapusty, wtedy należy zmniejszyć ilość wina o połowę.