dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kapusta czerwona zasmażana z winem

 
składniki: 
  • 80 dkg kapusty
  • 5 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól, cukier, ocet lub kwasek cytrynowy
  • litra wina czerwonego
 
   
 
Kapustę obrać z wierzchnich zepsutych liści, opłukać, jak najcieniej poszatkować. Zalać niedużą ilością wrzącej wody (¼ l), dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), ugotować pod przykryciem. Przyrządzić zasmażkę jasnozłotą, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą. Mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem. Wyłożyć na salaterkę.
Podawać do gęsi, kaczki, kuropatw, schabu, polędwicy wołowej itp.

Kapustę czerwoną przyrządza się również bez wina, wówczas przyprawia się zrumienioną cebulą lub dodaje się goździków.