dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kapusta kiszona z wieprzowiną

 
   
 
  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • 80 dkg kapusty kiszonej
  • 4 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • 3 dkg słoniny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kminek
   
     
Żeberka opłukać, podzielić razem z kostkami na kawałki, osolić, oprószyć mąką, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka. Dodać cebulę obraną, pokrojoną w talarki, zrumienioną na pozostałym tłuszczu ze smażenia, wlać  l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko. Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w płaskim rondlu. O ile potrzeba, podlać wodą, dodać kminku, dusić razem. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z 2 dkg zrumienionej mąki, zesmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, dodać do kapusty, wymieszać, zagotować.
          
Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Można dodać pomidory konserwowane, lub koncentrat pomidorowy. Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek lub salaterkę, z wierzchu przybrać żeberkami. Podawać z ziemniakami.