kapusta kiszona z wieprzowiną
Kapusta kiszona z wieprzowiną |
|||
---|---|---|---|
|
|
||
Żeberka opłukać, podzielić razem z kostkami na kawałki, osolić, oprószyć mąką, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka. Dodać cebulę obraną, pokrojoną w talarki, zrumienioną na pozostałym tłuszczu ze smażenia, wlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko. Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w płaskim rondlu. O ile potrzeba, podlać wodą, dodać kminku, dusić razem. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z 2 dkg zrumienionej mąki, zesmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, dodać do kapusty, wymieszać, zagotować.
|
Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Można dodać pomidory konserwowane, lub koncentrat pomidorowy. Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek lub salaterkę, z wierzchu przybrać żeberkami. Podawać z ziemniakami.
|
||
Tags: kapusta, kiszona, wieprzowina