dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karp po zydowsku

 

farsz

  • 1,80 kg karpia
  • 30 dkg cebuli
  • 2 jaja
  • 15 dkg macy
  • 7 dkg migdałów
  • sól, pieprz, cukier do smaku

wywar

  • 20 dkg cebuli
  • 4 dkg żelatyny
  • 5 dkg migdałów
  • 5 dkg rodzynków
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

  1. Karpia zabić, oczyścić z łusek, odciąć głowę, ostrożnie usunąć wnętrzności nie rozcinając brzucha (najlepiej łyżką), bardzo starannie umyć i opłukać.
  2. Pokroić na porcje, uważając, aby nie uszkodzić skóry, oddzielić mięso od skóry, dokładnie odfiletować mięso od kręgosłupa, obrać z ości. Z głów usunąć oczy, wyciąć skrzela, opłukać. Głowy i kręgosłup zalać wodą i ugotować wywar.
  3. Mięso z ryby, namoczoną w wodzie i odciśniętą w macę, obraną cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, ubitą pianę, oraz sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane migdały. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie wymieszać.
  4. Skórę karpia napełnić masą rybną, zalać przecedzonym ciepłym wywarem. Stopniowo podgrzewać i gotować na słabym ogniu około 10 minut. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rodzynki i posiekane migdały. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodać namoczoną w wodzie żelatynę. Zdjąć z ognia. Porcje ryby umieścić na półmisku, zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia. 

 Podawać z chałką.