dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karp, szczupak, sandacz, leszcz z wody
z masłem i jajem „po polsku”

     
     
składniki:
  • 1 kg karpia (lub innej ryby)
  • wywar
  • 4 dkg masła
  • sól
  • 3 jaja (ugotowane na twardo)
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 1 cytryna
     
               
     
   Rybę sprawić („Potrawy rybne”). Z głowy wyjąć oczy, usunąć skrzela, dokładnie rybę opłukać, włożyć do wanienki z gorącym wywarem („Dorsz z wody”). Gotować rybę około 40 minut powoli. Rybę wyjąć z wkładem i ostrożnie zsunąć na półmisek. Skropić stopionym masłem, obok wyłożyć drążone, skropione masłem i posiekane zieloną pietruszką ziemniaki, siekane jaja oraz tarty chrzan.      Przybrać ćwiartkami cytryny. Można również podawać z ziemniakami z wody i sosami („Dorsz z wody”). Sandacza podawać z ziemniakami z wody, masłem, siekanym jajem, tartym chrzanem lub sosem holenderskim, węgierskim, pieczarkowym.
     

   Do gotowania karpia można dodać kilka łyżek octu lub sparzyć octem, wówczas karp przybierze odcień niebieskawy, tzw. „karp na niebiesko”. Szczupaka i sandacza gotuje się w ten sam sposób. Zamiast oczyszczać z łuski specjalną tarką, należy rybę ostrym nożem golić, u sandacza przed oczyszczeniem usunąć płetwę grzbietową.