dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karp w czerwonym winie

 

  • 1 karp (około 1½ kg);
  • sól, pieprz;
  • 4 dkg masła;
  • 2 dkg mąki;
  • 10 dkg cebuli;
  • 5 dkg pieczarek;
¾ dkg szklanki czerwonego wina;
½ szklanki wody;
sok z  ½ cytryny;
sól, cukier do smaku;
natka pietruszki;
  1. Karpia oczyścić z łuski, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, dokładnie wymyć. Pokroić w poprzek na dzwonka. Rybę osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odłożyć na godzinę.
     
  2.  W płaskim rondlu zasmażyć masło z mąką i pieczarkami, wlać wino i wodę, mieszając zagotować. Do powolnie gotującego się sosu włożyć dzwonka ryby, dodać pokrojoną w dość grube piórka cebulę. Na bardzo małym ogniu gotować razem około 20 minut.
     
  3.  Sos przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Podawać rybę wyłożoną na wygrzany półmisek, obłożoną dość gęstym sosem, posypaną zieloną pietruszką.