dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Karpatka

   karpatka   karpatka w kawałkach 

ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 15 dkg masła lub margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka wody,
  • masło lub margaryna do posmarowania blachy

masa budyniowa:

  • ¼ kg masła lub margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy lub wanilia,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczane,
  • 1 ½ szklanki mleka,

Do posypania ciasta:

  • cukier—puder.
  
  1.  Przygotowanie ciasta: wodę z tłuszczem zagotować, następnie dodać mąkę i mieszając gotować nadal, zwracając uwagę, aby nie tworzyły się grudki. Po kilu minutach, kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, zdjąć z ognia, ostudzić.
  2. Do ostudzonej masy dodać proszek do pieczenia, dodawać jaja po jednym, przez cały czas ucierając, zwracać uwagę, aby ciasto było przez cały czas gładkie. Ciasto odstawić aby skrzepło.
  3. Podzielić je na dwie części, wyłożyć każdą na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę, piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
     
  4.  Przyrządzanie masy budyniowej: miękkie masło lub margarynę utrzeć z połową szklanki cukru.
  5. Resztę cukru wraz z cukrem wanilinowym lub z dodatkiem wanilii utrzeć z żółtkami, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka, wlać utartą masę na gotujące się pozostałe mleko.
  6. Zdjąć z ognia i ostudzić, ciągle mieszając. Tłuszcz z cukrem cały czas ucierać, dodając po łyżeczce budyniu.
     
  7.  Upieczone, zimne ciasto posmarować masą budyniową, przykryć drugim kawałkiem ciasta, przycisnąć, posypać po wierzchu cukrem—pudrem przez sitko. Ciasto pokroić na kwadraty.