dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kartoflanka (potrawa szybka)

   
składniki:
  • 15 dkg okrawków wędlin
  • 3 dkg tłuszczu
  • 75 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 25 dkg warzyw (bez kapusty)
  • 10 dkg cebuli
  • 2 litry wody
  • sól
  • pieprz
     
     
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie składniki zalać zimną wodą, osolić i gotować około 15 minut od chwili zawrzenia.                 Wędlinę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do zupy i jeszcze przez kilka minut gotować. Przed samym wydaniem wsypać siekany koperek i oprószyć pieprzem do smaku.