dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Kasza gryczana zapiekana

z mięsem lub podrobami

   

  • 30 dkg gryczanej
  • ¼ dkg pieczeni (wieprzowej, wołowej lub baraniej)
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • sól, pieprz
  • ⅛–¼ l śmietany
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodając 2 dkg tłuszczu.
Pieczeń, może być również gulasz pozostały z obiadu, pokroić drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Mięso połączyć z cebulą, dodać kostkę przyprawy do zup rozgotowanej w kilku łyżkach wody.
Wszystko razem zagotować, wymieszać z kaszą ugotowaną na sypko, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Kaszę ułożyć na posmarowanym półmisku do zapiekania (lub w płaskim rondlu), polać gęstą śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10–15 minut.
Podawać na tym samym półmisku. Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.
Osobno podać surówkę z kapusty świeżej lub kiszonej