-
30 dkg kaszy jęczmiennej
-
3 – 4 dkg tłuszczu
-
2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy
-
sól
|
-
Kaszę dokładnie opłukać, odcedzić. Zagotować wodę, osolić, dodać tłuszcz, wsypać kaszę, zamieszać i powoli gotować. Gdy woda wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Najlepiej gotuje się w parze. Wówczas przykryty garnek z kaszą wstawić do drugiego garnka (odpowiedniej wielkości) z wrzącą wodą, który również przykryć.
-
Wyparowaną w czasie gotowania wodę uzupełnić. Przyrządzona w ten sposób kasza jest sypka, nie przypala się i nie wysusza. Gdy kasza stanie się miękka, wyjąć, wyłożyć na półmisek.
-
Podawać z sosem koperkowym, grzybowym, pieczarkowym lub do mięs duszonych z sosem.
|