dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kasza jęczmienna zapiekana z grzybami

  • 30 dkg kaszy gryczanej palonej
  • 1 ½ raza tyle wody, ile wynosi objętość kaszy
  • 4 dkg tłuszczu
  • 4 dkg sera (twarogu)
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki
  • ⅛ l śmietany
  • 2 dkg tłuszczu do posmarowania półmiska

Kaszę przebrać, zagotować wodę, osolić, dodać tłuszczu, wsypać kaszę. Gotować powoli na wolnym ogniu.
Gdy płyn wsiąknie w kaszę, zamieszać, wstawić do piekarnika i wypiec lub ugotować w parze (Kasza jęczmienna sypka).
Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem, ułożyć na nim równomiernie połowę kaszy. Na kaszę dać warstwę sera utartego z solą i żółtkiem. 
Przykryć resztą kaszy, wyrównać, zalać śmietaną rozmieszaną z żółtkiem solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie wyjąć, posypać siekaną zieleniną.
Podawać z surówkami z warzyw: z pomidorów, z kiszonej kapusty i inne.