dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami lub jabłkami

 

  • 20 dkg kaszy,
  • 15 – 20 dkg suszonych śliwek,
  • 6 dkg tłuszczu,
  • ¾ l wody,
  • sól, cukier,
  • 4 dkg masła do polania
  1. Umyte śliwki ugotować na półmiękko, wyjąć pestki. Kaszę opłukać, sparzyć gorącą wodą, osączyć, zalać gorącą wodą (2 × tyle wody, ile wynosi objętość kaszy), wymieszać ze śliwkami, dodać, tłuszcz, sól, cukier do smaku, zagotować, wstawić przykrytą do piekarnika na 30 – 40 minut. Podać posypaną cukrem i polaną masłem.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną można przekładać w rondelku warstwami poszatkowanych lub startych na tarce (o grubych otworach) jabłek, przyprawionych cukrem, cynamonem lub skórką pomarańczową (może być z dodatkiem orzechów włoskich) i zapiec. Smaczna jest także kasza jaglana z rabarbarem. Podawać z cukrem i bitą śmietaną.